人生を変える口福おやつ
遥々、海を超えて、日本からロンドンに届いた。菓子職人、磯谷仁美さんの京都のカフェ「歩粉」(hoco) の焼き菓子と、仁美さんの焼き菓子のレシピ本。
素敵なご縁あって、スウェーデンに来る直前、ロンドンにいらした磯谷仁美さんとご一緒することになり、お願いして、歩粉のお菓子と、レシピ本を持ってきて頂いたのです。
一口食べた瞬間、こんなビスコッティ、食べたことない!なんとも言えない素敵な食感と、素材の粉の美味しさ、素朴で、それでいて、温かみがあって、どこか凄く懐かしい、だけど、はじめて認識するようなサプライズ!
この京都発焼き菓子セットを持って、スウェーデンへ旅立ちました。
fika(焼き菓子とお茶のティータイム)が大好きなスウェーデンの家族はきっとびっくりするはず!
思ったとおり、一口かじった時の、彼らの様子は、思わず目をまん丸にして、期待した通りでした😆
クッキーも、およそ私の予想を超超えた。シンプルなのに、超、素材、風味、際立つ、intenseな味わい。
スウェーデン人の家族も、驚いて唸ってた。
なんでこんなに美味しいんだろう。
hocoのお菓子は、余分なものが入っていない。素材はとってもシンプルで、その厳選された素材を際立たせるような配分で、とにかく驚きだった。これは、素材の美味しさ味わう大人の味。
'less is more'という格言、そのもののような。
そして、スウェーデン滞在中は、この「歩粉」のレシピ本から、何かひとつ、毎日作ることにしたのです。
毎朝、早起きしたら、一番に焼き菓子を用意して、一日のどこかで、みんなで頂きました。
歩粉のお菓子の味を知ったスウェーデン人の家族は、それが自分たちで再現できることにエキサイトして、毎回、次は何を作ろう?と、本を見ながら、家族談義となりました。
料理は人を癒す力があると、常々思っていたけれど、お菓子は人をハッピーにする。
こんな素敵な力があることを、はじめて知った気がします。お菓子を作る方も、食べる方も、みんなほっこりとして、柔らかい、ため息まじりの、口福の連鎖。
そうして、この夏、私のファミリーは、焼き菓子を焼く幸せに目覚めました。
私がロンドンに戻ってからも、毎日のように、歩粉のレシピでお菓子を作っているって。
今度はたくさん作って、お世話になった人お裾分けするのだそう。
そういう自分も同じことを考えてた。☺️
人生の豊かさについて、思うことがままあったけれど、ここで見つけた、もう一つの豊かさが、日々の暮らしに加わりました。
あらためて、とってもチャーミングな磯ちゃん、美味しいお菓子と素敵レシピを、ありがとうございます🧡 愛と感謝を込めて 🧡
*歩粉のお菓子はテイクアウトと、オンラインでの注文発送も人気です(数に限りがあるようです)
グルテンフリーのスコーン作り
スコーンの朝食
グルテンフリーのビスコッティ
ルバーブと苺のアーモンドケーキ
- Far away from Japan to London ‘hoco’s sweets delivered, with my requested cookery books by @hoco_hitomi herself.
Her baked sweets looks something special, simple but genuine, warm hearted like Hitomi san herself.
I asked her how would you recommend to eat biscotti, should I dip into tea or coffee? They often so hard, but will melt in the mouth with it.
She said ‘please try them on its own, taste the flours goodness of it’
So I did. Carefully opened package because it looks so precious, and of course l’d never be able to eat this without visiting Kyoto Japan, though I’m having it for first time in my life. How exciting it is.
And from the moment of first bite,I’m in love with ‘hoco’ s baking, tasted never so good. None of other biscotti taste or textured like hers.
I took the rest of baking sweet to my family in Stockholm. They love fika and I knew they will love it.
During holiday visiting in Sweden, we decided to bake something everyday from her recipe book.
First scones, using gluten free flours for one of our family has gluten intolerance. I couldn’t make shape right but everyone love it, we bake twice, and unforgettable Biscotti! We made plane with walnuts, then earl grey and dry figs, it tasted like ‘hoco’s one from Japan. We’re so excited. It’s gone so quickly, Repeatedly baking them.
Then we tried special almond cake, with rhubarb and strawberries for the farewell treat.
Result was amazing. Best ever almond cake in my life. How possible I can make such a treat, it’s the recipes she wrote, it’s a magic recipes.
My Swedish relatives says ‘ I wish English version is published, it’d be so good, those versions of gluten free baking are seriously amazing’
My gratitude to @hoco_hitomi ISO chan, with her love of baking and recipes, my family gatherings fulfilled with joy and happiness everyday. and this happy baking carry on by me and my daughter and her family from now on.
Big big thanks ISO chan, and we hope ‘hoco’ s sweets and recipes go worldwide, such a Japanese delicacy and exquisite sense of combinations, you’re truly amazing! xox
☆レシピブログ☆